In-City Living - West Seattle

Challenge
How to best use the limited space around a `skinny’ house for outdoor living as well as improve the experience of arriving at the front entry, set far back from the street?

Solution
To create an intimate entertainment deck in the back, wooden planters were added to match the house. Hedging and mixed plants were placed to provide a sense of enclosure and screen the carport. Queuing off the traveling interests of the homeowners, we made `Kula’ - a 450-pound stone elephant - the official greeter at the front door. She introduces visitors to a more extensive collection of African art on display indoors, and directs them down a lushly planted narrow side yard.


In-City Garden Sanctuary - Capitol Hill

Challenge
The clients, both avid gardeners wanted a lush, elegant, colorful garden that welcomed family and friends. The original landscape was over-grown with large shrubs and trees and a lawn that dominated the space.

Solution
By editing the existing trees and plants (relocating, pruning or removing), the existing plants show to their best advantage and lend maturity to the garden. We reduced and recontoured the lawn to create graceful lines and beds and added colorful foliage/textural plants as well as seasonal blooms. The work in the garden has been installed in phases and is a true collaboration between the clients and designer.


Outdoor Living - Madison Park

Challenge
The garden of this beautiful home was old and tired. The new owners wanted a place to entertain both small and large gatherings. They are also avid plants people and wanted a lively plant palette. The garden is visible from almost every room in the house, so year round effect was important.

Solution
Quiet formality compliments this French provincial architecture. The rose covered wood arbor is backed by an evergreen hedge which blocks views into the neighbor’s windows. A bluestone patio flows from several pair of French doors creating an easy flow and circulation. There are several “rooms” – the dining patio, living room seating and a casual chaise for reading. Boxwood hedges compliment the lush plants.


Creating "Play Rooms" for Everyone in the Family

Challenge
Although this home has the best of all worlds: A large deck off the front with a spectacular view and a private backyard, the sloped backyard provided no place for children to play or adults to entertain and the traditional brick entry did nothing to enhance the contemporary architecture.

Solution
We created a multiuse retreat for all ages. A level lawn wraps around a beautiful slate entertainment terrace, and stone steps lead to a children’s play area nestled in the trees. Slate stone veneer over the existing brick jazzed up the entrance and gave the house street appeal.


Urban Garden Elegance - Queen Anne

Challenge
A home remodel had decimated the landscaping and the backyard was set lower than then neighbor’s creating a fish bowl that was uncomfortable to relax in. The clients had visions of recreating a former garden they loved.

Solution
The first priority was to create privacy and an inviting, comfortable place to relax and/or entertain. An arbor along two sides with hedge and privacy fence create the walls that complement the garage and house. A retaining wall enhances the enclosure and doubles as extra seating. Elements from their previous garden were interpreted including a stamped concrete patio. The seating wall is mirrored by a boxwood hedge and then filled with lush plants. The entry garden with a pool of lawn is dissected by a front walk which repeats the paving pattern in the back garden.


Balancing Functionality and Aesthetics - West Seattle

Challenge
Our client wanted a protected, covered space for an automobile in the backyard and was determined to preserve space for an attractive, comfortable outdoor living area.

Solution
We designed an arbor-styled carport with a glass-paneled roof, which is softened and screened by vine-covered trellises. After removing an old deck, we had plenty of room to lay an intricate paved patio for entertaining. It is surrounded by splashing water, a curvilinear lawn and lushly planted beds.


Adding Structure and Grace to an English Garden - Mercer Island

Challenge
These perennial borders (one area of a mature landscape) were wonderful in the summer but needed structure in the winter when all the perennials where dormant. They are also a long and proportionally narrow space.

Solution
A series of three circular brick patios are connected by curvilinear black crushed marble path. Brick matches the existing material as well as complements the English garden style. The shape allows entry and exit at any place on the circle which is useful in this long, narrow space, allowing one to stroll through the gardens enjoying the lush plantings. On the opposite side of the lawn a half-moon brick landing hosts an antique wrought iron bench. Boxwood hedges and architectural accents give the garden structure, age and pizazz. Shrubs and perennials were replanted in colorful masses.

Ready to meet Leanne in person to discuss your project?